Milyen az igazi Social Dancer?

Egy írás arról, hogy mit jelent social dancer-nek lenni. A wcsinfo.hu végzett egy kis közvélemény-kutatást, hogy hogyan is lehet lefordítani le ezt a kifejezést, és érdekes megfejtések érkeztek 😀 Úgyhogy maradunk az angol kifejezésnél. De hogy azok is árnyaltabban értsék, miről is beszélünk, akik nem tudnak angolul, és némi extra szórakoztatás végett is, íme pár gyöngyszem-fordítás:

social dancing: bulizás, társasági táncolás

social dance: buli, társasági tánc, táncadalom, társas tánc, parti, közösségi tánc

social dancer: közösségi táncos, hobbitáncos, partyarc, társasági táncos, bulihuligán 🙂

 
social_dance_graffiti_by_krolone-d4izekb
 

Social dancer-nek lenni fantasztikus dolog. Azt jelenti, hogy mélyen, legbelül, arra vágysz, hogy embertársaidhoz kapcsolódj. Szeretnél megérteni, elfogadni és gondoskodni; harmóniában lenni a körülötted lévő energiákkal. Mindannyiunk vágya, hogy alkothassunk, hogy kreatív energiáinkat egy gyönyörű helyre összpontosítsuk, amely mindig jelen van, de másutt mégsem reprodukálható. Sok más területtől eltérően ezeket a varázslatos élményeket egy partnerrel karöltve akarjuk életre kelteni.

Social dancer-nek lenni annyit tesz, hogy befelé tekintünk, nem pedig kifelé. Érezni és érzékenynek lenni a minket érő benyomásokra: a zenére, a partnerre, a parkettára, még a levegőre is! A social dance megköveteli, hogy tekintettel legyünk minderre. Ha csak egyet is elvétünk, mindet elveszíthetjük. Kényes egyensúly, amelyet éveken át tökéletesítünk, kitartó munkával igyekszünk jobbá tenni.

 

Social-Dancing-618x411

 

Ha social dancer vagy, készen állsz törődni. Képes vagy megosztani a tánc varázsát olyan emberekkel, akik már előtted járnak táncos odüsszeiájukon, de lassítani is tudsz, hogy segíthess valakinek megtenni az első lépéseket egy olyan úton, amely könnyedén megváltoztathatja az életét. Ez a fajta kedvesség különbözteti meg az igazi social dancer-t attól, aki csak socialy dance-el (buli-táncol).

Tisztában kell lenned saját korlátaiddal, és másokéval is: előzetes és utólagos ítélkezés nélkül. A gyengeségek nem igazi problémák, hanem felfedezhető, fejleszthető területek.

Social dancer-nek lenni azzal jár, hogy jobban értékeljük a kapcsolódást, mint az esztétikát, a partnert, mint az ént, az embert, mint a mozdulatot. Végső soron, jó social dancer-nek lenni kevésbé múlik a lenyűgöző tánctechnikán, mint azon képességünkön, hogy megragadjuk a pillanat varázsát, magunkban és másokban egyaránt.

 

dance-238263_640

 

Mindannyian lehetünk social dancer-ek, de csak akkor, ha tudatosan választjuk. Túl könnyű szem elől téveszteni ezt a nemes célt, elhagyni magunkat a dicsőség és bűbáj útvesztőjében, különösen, mikor már szeretnénk magunk mögött tudni utunk kezdeti szakaszát. De a nap végén mégis kénytelenek leszünk emlékezni. Gyökerek nélkül ugyanis táncos utazásunk sem nyerhet értelmet; mint a folyó, mely saját medrét vájja, kiapad, ha nincs eső, ami táplálja…

Dönthetünk úgy, hogy észben tartjuk a ’social’-t (társas) a ’social dancer’-ben, vagy dönthetünk úgy, hogy elfelejtjük. Valahányszor a parkett szélén állok, szeretném magamat emlékeztetni, hogy felkérjek táncolni egy, a sarokban bátortalanul ácsorgó kezdőt. Vagy hogy megtanítsam valakinek a legelső lépéseket. Hogy terjesszem a szeretetet. Hogy megosszam a varázst mesterrel és újonccal, baráttal és idegennel egyaránt.

Szeretném emlékeztetni magamat, hogy én legyek a ’social’ a ’social dancer’-ben, Téged pedig arra, hogy mikor legközelebb a parkettre lépsz, Te is hasonlóan tégy!

 
tanc (1)
 
írta: Riva Laura (grapevine.dzouk.com)

fordította: Székely Bálint

Eredeti cikk: http://grapevine.dzouk.com/what-it-means-to-be-a-social-dancer/