Cikkek

 

Milyen az igazi Social Dancer?
Egy bejegyzés arról, hogy mit jelent social dancer-nek lenni.
social dancer: közösségi táncos, hobbitáncos, partyarc, társasági táncos, bulihuligán 🙂

Ha social dancer vagy, készen állsz törődni. Képes vagy megosztani a tánc varázsát olyan emberekkel, akik már előtted járnak táncos odüsszeiájukon, de lassítani is tudsz, hogy segíthess valakinek megtenni az első lépéseket egy olyan úton, amely könnyedén megváltoztathatja az életét. Ez a fajta kedvesség különbözteti meg az igazi social dancer-t attól, aki csak socialy dance-el (buli-táncol).
Tisztában kell lenned saját korlátaiddal, és másokéval is: előzetes és utólagos ítélkezés nélkül. A gyengeségek nem igazi problémák, hanem felfedezhető, fejleszthető területek.”

 

Egy harmonikus kapcsolatban mindketten szabadok
Müller Péter írása táncról és kapcsolatokról valamint a férfi-, női szerepekről.

“Milyen egy igazi férfi? És egy igazi nő? Az ősmintát szeretném megtalálni. És egyszerre rátalálok. <…>
Bár tudnék táncolni. Akkor most, a sok fölösleges szó helyett eltáncolnám az igazságot.”

 

Miért ne aggódj soha azon, hogy nem táncolsz „elég jól”
Egy zouk tanár írása arról, hogy milyen is az elég jó.

“Végül is az elég jó egy szubjektív utazás. Teljesen mindegy, hogy hol tartasz a táncos utadon, ha beletetted mindazt a szeretetet és erőfeszítést, amit akartál, akkor elég jól táncolsz. Ha nyitott vagy rá, hogy még többet tanulj, akkor elég jól táncolsz.”

 

“Az utolsó dinoszaurusz vagyok”
Don Martinnal Vida Virág beszélget

“– Nekem a mai táncok – nem szép ezt mondani – műanyagok. Minden arról szól, hogy milyen magasra tudod emelni a lábadat, hány forgást tudsz megforogni. A tánc ma tele van trükkökkel, virtuozitással, és ezek számomra külsőségek. Fontos a technika, de nem minden. Mi másképp közelítettük meg ezt a dolgot. Tudod, a tánccal kifejezel valamit. Az arcod játéka is része a produkciónak. Manapság nincsenek finomságok. Egyébként minden művészeti ágban érzem az elsekélyesedést, például a ma divatos zene, amit a tanítványaim hallgatnak… Nem azt mondom ezzel, hogy ma már nincs igazán értékes művészet, vagy nincsenek tehetségek. Vannak igazi őstehetségek, természetesen. De azt érzem, hogy általánosságban mégis az jellemző, hogy olyan szervetlenné vált a dolog, és kezdenek elkopni a kifinomult érzékeink, mert nem használjuk őket. Ez tisztán szubjektív vélemény. Amit én, a dinoszaurusz gondolok erről az egészről. Szerintem minden alkotónak kapcsolódnia kell a művészet lényegéhez. A koreográfusnak és a táncosnak is. És ha nem kapcsolódik hozzá, akkor valami mindig is hiányozni fog az előadásból. Sok ilyen üres táncprodukciót látok manapság.”

 

Okosabbak azok, akik rendszeresen táncolnak?
Hogyan befolyásolja a működésünket a tánc?

Ahhoz nem kell – sem brit, sem amerikai – kutatásra hivatkozni, hogy lássuk, akik rendszeresen mozognak, jobb fizikai állapotban vannak azoknál, akik naponta csak egyszer ülnek fel, ébredés után. De ahhoz már érdemes elővenni a legfrissebb pszichológiai kutatásokat, hogy rádöbbenjünk: az agyműködésük is más.

 

10 dolog, amit a tánc ad nekünk
Miért is jó nekünk a tánc? Íme tíz példa.

Jobb, mint az edzőterem, a pszichológus, és a háziorvos, és még akár ingyen is van? Ez a tánc!
Táncolni mindig, mindenkinek érdemes. Nem csak örömforrás, az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul, terápiás célokra is használják, sőt a párválasztásban sem elhanyagolható szerepet tölt be.”

 

Táncolj az egészségedért!
Egyre több a kutatás a témában.

Az elmúlt években növekvő érdeklődéssel vizsgálja a tudomány a tánc (bizonyíthatóan) jótékony hatásait. Abban már nincs vita, hogy a tánc fizikai, mentális, érzelmi szempontból is nagyon jó hatást gyakorol az emberre. Kevés olyan mozgásforma van, ami holisztikusan látja és alakítja az embert, a tánc ilyen. Így itt van az ideje, hogy megtudjuk, pontosan hogyan is hat a tánc a testre és a lélekre, illetve, hogy melyik táncforma a legeredményesebb, ha egészségesek akarunk maradni.

 

A gyerekek nem arra valók, hogy egy helyben üljenek
Fontos tudni a különbséget aközött, hogy a gyerek valós problémákkal küzd vagy egyszerűen csak valami jobban érdekli, minthogy nyugton legyen

Volt az 1930-as években egy Gillian nevű angol kislány, aki folyton izgett-mozgott a tanórákon, és nehezére esett egy helyben megülni. Aggódó édesanyja orvoshoz vitte…