Amiért szeretjük

A West Coast Swing a legkreatívabb a párostáncok között. Folyamatosan fejlődik, felhasználja más, épp divatos táncok elemeit a salsától a hip-hopon át a zoukig. Improvizációs műfaj, amely nem más, mint egy párbeszéd: bármelyik partner irányíthatja a másikat. Követőként is megengedett a díszítés, a kisebb-nagyobb módosítás, sőt magasabb szinten a visszavezetés is, ami által mindkét félnek ugyanannyi lehetősége nyílik az önkifejezésre, illetve a zene kitáncolására, „láthatóvá tételére”. A cél, hogy a mozdulatok, a figurák minél szorosabb kapcsolatban legyenek a zenével.

 
 

Mindezek ellenére a hagyományos férfi-női szerepek itt sem változnak, de kialakulhat egy olyan „beszélgetés”, ahol a felek szinte teljesen egyenlőek. Azért szinte, mert alapvetően a férfi irányít, viszont a nő hozzászólhat vagy akár javasolhat új témát. Az alaptechnikák elsajátítása után pedig a fiúk képesek lehetnek új figurákat alkotni, amik már teljesen a sajátjuk. Az egyéniség kifejezése fontos része ennek a műfajnak. Nincs két egyforma stílusú táncos, mindenkiben van valami egyedi.

Bár ezt a műfajt még a többség hírből sem feltétlenül ismeri, miután megnéznek egy-egy videót, az eleganciája és hangulata jellemzően azonnal magával ragadja őket. Az egyik csoport tagja, Tamás, aki 2016 októberben kezdett wcs-t tanulni a BP Swingnél, a következőt mondta: “Akiknek eddig meséltem az új hobbimról, azok mind megkérdezték hogy milyen stílusú a tánc. Elmondtam a nevét, semmi hatása nem volt. Mindenkinek küldtem róla videót és a videó után mind egytől egyig arról számolt be, hogy a véleménye hatalmasat változott pozitív irányba. A swing szót emlegette mindenki. Arról van az embereknek valami képe, és ahhoz társítják a táncot is. De amikor ezeket a videókat meglátták olyan szavakat használtak hogy kecses, elegáns, modern, szexi, csábos. Imádták.”

És ami talán a legjobb a West Coast Swingben, hogy a legtöbb 4/4-es zenére táncolható, így bármi legyen is az ember kedvenc stílusa, valószínűleg „west coastolható”. Pop, RnB, funky, blues, akusztikus számok, néhány azok közül a műfajok közül, amik leggyakrabban hallhatóak egy-egy buliban.A továbbképzések pedig minden esetben hajnalig tartó bulikkal vannak egybekötve, sokszor versenyzési lehetőséggel vagy a versenyzők csodálásának lehetőségével, kinek milyen kedve van épp. Ezek az események jellemzően nagyon jó hangulatban telnek, ahogy ezt az alábbi videó is mutatja.

Jó zene, jó társaság, modern mozdulatok, mi kell még? 🙂