west coast swing

Lezajlott a US Open

opus_125_265

November 25 és 29 között Burbank, Kaliforniában lezajlott a Swing Dance US Open Championship, ami gyakorlatilag a West Coast Swing világbajnokság.
A résztvevők rengeteg kategóriában mérhették össze magukat, ezek egy része improvizációsak, mint a Jack and Jill és Strictly-k, de a hangsúly ezúttal is a koreográfiákon volt.

A korosztályos megosztáson kívül (Young America 6-13 évesig, Young Adult 14-17 évesig, Sophisticated Swing 35-50 évesig, Masters 50 év felett) természetesen ott vannak a koreográfiára és tapasztaltságra vonatkozó kategóriák is.
Ilyen a két leghíresebb, a Classic és a Showcase. Az előbbiben nincsnek emelések egyáltalán és az ún. swing content sokkal hangsúlyosabb, az utóbbiban 5 emelés lehet maximum, de épp ezért az egész sokszor inkább tűnik akrobatikusnak és csak egy kisebb része tiszta tánc.
Egy nem olyan régen bevezetett hasonló divízió a Rising Star, ami gyakorlatilag az előző kettő összevonása azok számára, akik még újak a versenyzésben és nem szeretnének rögtön a világbajnokok ellen indulni.

Ezeken kívül érdemes még megemlíteni, hogy minden évben van Team, azaz csoportkoreográfiás verseny illetve Cabaret is, ami gyakorlatilag bármi, ami nem swing. Ebben a kategóriában jellemzően Modern, Step, Night club Two Step, Waltz, Lyrical és néha még hastánc bemutatókat lehet látni.

Addig is, amíg a hivatalos győztes táncok videói megjelennek itt:
http://usopenswing.com/2015_division_winners.html

Itt van pár videó azok közül, amik már felkerültek:

A Classic győztesek (14 évből 11-et megnyertek, és az idei volt az utolsó versenyük):

Egy francia páros a negyedik helyről:

Itt pedig megtalálható minden verseny végeredménye:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HxZge0f6aG92FsX7HeeyIg2kO7uGpTPRilcc1LTS4gw/pubhtml